zdrowie

Goździki – jakie mają właściwości

W poprzedniej części artykułu przybliżyliśmy najważniejsze wartości odżywcze goździków. Dokonaliśmy ponadto pobieżnej charakterystyki oraz genezy tytułowej rośliny tropikalnej. Wspomnieliśmy także o kluczowej formie goździków, czyli przyprawie cieszącej się szerokim zastosowaniem kulinarnym. W dzisiejszym artykule wsłuchamy się w opinie ekspertów oraz przybliżymy właściwości lecznicze goździków. Zapraszamy do lektury!

Goździki jako remedium na dolegliwości

Wspomniany w poprzedniej części artykułu – eugenol to źródło wielu istotnych właściwości prozdrowotnych. Związek ten zawarty w goździkach będących obecnych w menu zapobiega powstawaniu nowotworów oraz spowalnia procesy starzenia się skóry. Ponadto ogranicza ryzyko występowania wielu chorób układu krążenia, a także chorób zwyrodnieniowych mózgu. Właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne eugenolu walnie przyczyniają się do rozluźnienia napięcia, co przekłada się na działanie znieczulające. Z tej przyczyny substancja wykorzystywana jest także w gabinetach stomatologicznych. W zgodzie z kanonem medycyny naturalnej w przypadków bólów zęba zaleca się przytrzymywanie w jamie ustnej kilku goździków w celu uśmierzenia bólu. Jeśli dolegliwości występują w innych miejscach, warto wykorzystać naturalny olejek z goździków oraz obszar ten regularnie smarować. Zanim jednak to uczynimy należy go stosownie rozcieńczyć w letniej wodzie.

Wzmocnienie układu odpornościowego

W poprzednim artykule wspominaliśmy także działaniu przeciwzapalnym i przeciwwirusowym goździków. Okazuje się, że właściwości związków występujących w tropikalnej roślinie wzmacniają układ odpornościowy. O szczegóły owej kooperacji zapytaliśmy eksperta – Grzegorza Szymanowskiego.

„Właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne zawarte w goździkach wspierają organizm w walce z infekcjami – zwłaszcza tymi sezonowymi. Dotyczy to przede wszystkim infekcji górnych dróg oddechowych, dlatego zalecam swoim pacjentom rozgryzanie oraz przeżuwanie goździków w celu wzmocnienia organizmu oraz przyniesienia ulgi w walce z charakterystycznymi objawami, takimi jak ból gardła, kaszel, czy zatkany nos w przypadku nieżytu. Niewiele osób wie, że owa metoda przyczynia się ponadto do naturalnego odświeżania oddechu. Skutek ten znany był już kilkaset lat temu…”

papryka

Zastosowanie goździków w diecie

Również dietetycy zalecają stosowanie goździków w wielu daniach. Wszystko za sprawą regulacji procesów trawiennych. O walory dietetyczne goździków zapytaliśmy dietetyka – Krzysztofa Kobzę.

„Goździki regulują procesy trawienne – mówiąc ściślej pobudzają żołądek do produkcji kwasu solnego, co ma znaczenie w przypadku poprawy perystaltyki jelit oraz wydalania gazów z organizmu. Właśnie dlatego warto dodawać je do potraw ciężkostrawnych. Goździki nie tylko wzbogacą ich smak i aromat, ale także zapobiegną niestrawności oraz wzdęciom…”

Na koniec warto podkreślić, że goździki nie powinny być elementem diety kobiet w ciąży. Zawarty w ich składzie eugenol przyczynia się bowiem do zwiększenia pobudliwości mięśni gładkich, co może doprowadzić do przedwczesnego pojawienia się skurczów macicy.

Źródło: https://www.allecco.pl/.